Co warto wiedzieć o błonniku?

co warto wiedzieć o błonniku

Coraz więcej mówi się o tym, jak duży wpływ na nasze zdrowie oraz odporność ma stan naszych jelit. Dlatego jeśli chcemy dobrze zadbać o nasz organizm, powinniśmy przede wszystkim dbać o nasze jelita. W jaki sposób? Na przykład poprzez wprowadzanie do codziennej diety kiszonek, jogurtów oraz najważniejszego składnika, jakim jest błonnik.

To właśnie nieprawidłowy skład posiłków i ich makroskładników oraz mała ilość błonnika w diecie uznawane są za największe błędy żywieniowe. W codziennej diecie przeważają u nas cukry proste oraz tłuszcze zwierzęce, które zazwyczaj popijamy słodzonymi napojami.

Co warto wiedzieć o błonniku?

Błonnik zalicza się do grupy węglowodanów odpornych na działanie enzymów trawiennych. Czym dokładniej jest błonnik? Są to niestrawione części roślin, które niestrawione przechodzą przez nasz układ pokarmowy. W przeciwieństwie do reszty węglowodanów nie ulegają one trawieniu, a następnie wchłanianiu. Stanowią jednak niezwykle ważny element codziennej diety. Już Wam mówię dlaczego.

Błonnik odpowiada za wspomaganie pracy jelit. Pobudza też prawidłowe procesy fermentacyjne w organizmie, które zapewniają prawidłowe działanie naszego mikrobiomu jelitowego. Błonnik bardzo dobrze wypływa też na redukcje poziomu cholesterolu, obniżenie stężenia glukozy we krwi po posiłku oraz zmniejsza czas interakcji między błoną śluzową a toksynami.

O czym powinniśmy pamiętać?

Jeden gram błonnika ma około 2 kalorii, a dziennie powinniśmy spożywać go około 25-35 gramów. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie jeść go zbyt mało lub zbyt dużo, gdyż obie skrajności mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Błonnik powinniśmy też dostarczać z różnych produktów spożywczych, tak by zagwarantować odpowiednią podaż wszystkich jego frakcji.

Gdzie można znaleźć błonnik?

Błonnik pokarmowy znajduje się w warzywach, owocach, orzechach oraz nasionach roślin strączkowych. Znajdziemy go również w produktach zbożowych z pełnego przemiału takich jak: kasze, makarony i pieczywo. Spośród produktów zbożowych najlepszym źródłem błonnika będą kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, pieczywo żytnie oraz płatki zbożowe pszenne i żytnie.

Ciekawa jestem czy zwracacie uwagę na ilość błonnika w swojej diecie?