Brownie z fasoli

Myślę, że każdy z nas ma czasami straszną ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. W takich właśnie chwilach powinniśmy wybierać mniejsze zło i sięgać po coś co będzie słodkie, ale nie będzie miało nic wspólnego ze zwykłym cukrem i długą listą składników chemicznych. Trafiłam na wiele przepisów na FIT ciasta i w końcu postanowiłam sama trochę poeksperymentować. Tak powstało moje brownie z fasoli. 

Tak jak nie raz już wspominałam, wszystko jest dla ludzi! Będąc na diecie czy odżywiając się zdrowo można sobie czasem pozwolić na lekkie odstępstwo. Nawet jeśli ktoś zmaga się z Insulinoopornością raz na jakiś czas może zjeść trochę takiego ciasta. Sprawdzałam to na sobie, a moje wyniki i tak się poprawiają!

Do upieczenia polecam użyć tortownicy o średnicy 24-26 cm. Do przygotowania masy potrzebny będzie blender.

Składniki na brownie z fasoli

  • Dwie puszki fasoli – ok. 500 g po odlaniu wody,
  • 4 jajka – najlepiej od kurek z wolnego wybiegu lub z eko hodowli,
  • 2 banany,
  • 12 daktyli,
  • 4 łyżki dobrego kakao bez dodatków i bez cukru,
  • 2 łyżki karobu (to takie kakao, które znajdziecie na dziale kuchni świata),
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione orzechy do posypania ciasta – ja wybrałam nerkowce.

Przygotowanie brownie

Przygotowanie masy rozpoczynamy od dodania wszystkich składników poza orzechami do miski lub dużego blendera. Blendujemy je do czasu, aż uda nam się uzyskać gładką i jednolitą masę.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Całą masę przelewamy do formy i za pomocą łyżki rozprowadzamy ją tak, aby wygładzić górę.

Ulubione orzechy siekamy na małe kawałeczki i posypujemy nimi przygotowaną masę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przy grzaniu w trybie góra-dół ciasto będzie potrzebować około 40 minut. W przypadku grzania od góry brownie będzie gotowe po około godzinie.

Chwilę przed zakończeniem pieczenia ciasto warto obserwować i co chwila sprawdzać drewnianą wykałaczką lub zapałką czy jest już gotowe. Jeśli wykałaczka będzie sucha możemy je wyjąc i poczekać aż ostygnie.

Czy brownie z fasoli jest dobre? 

Wiele osób zastanawia się czy brownie z fasoli jest dobre. W końcu zostało zrobione z fasoli. Po tym jak przygotowałam to ciasto poczęstowałam nim kilka różnych osób i wszystkim ciasto smakowało. 🙂 Tylko jedna osoba domyśliła się, że musi być zrobione z warzywa, a to tylko przez to, że zasugerowała się nazwą FIT ciasto. Każdy jednak stwierdził, że chętnie zjadł by ciasto ponownie.

Wspomnę jeszcze, że ja korzystam z modelu Electrolux EOE5C71Z. Mój poprzedni piekarnik kompletnie nie radził sobie z przepiekaniem całego ciasta. W tym w końcu udało się je wykonać idealnie. Góra się nie spaliła, a środek był idealnie wypieczony.

Jeśli dodatkowo będziecie chcieli urozmaicić smak brownie, możecie przygotować do niego sos malinowy. Owoce świeże lub mrożone wystarczy zblendować i polać nimi ciasto. Ja chętnie też korzystam z gotowych sosów typu zero kalorii (uwaga na skład!).