Zupa krem z białych warzyw

0
Zupa krem z białych warzyw

Zupy z białych warzyw cały czas są bardzo modne. Nie ma co się dziwić, w końcu szczególnie jesienią i zimą sięgamy po ciepłe posiłki. Zupa krem z białych warzyw charakteryzuje się tym, że zawiera jarzyny o białej lub kremowej barwie. Ja jednak w moim przepisie zrobiłam mały wyjątek, ale zaraz się o tym przekonacie!

Zupa ta za każdym razem może smakować nieco inaczej. To od Ciebie zależy jak zmienisz proporcje składników lub czy zdecydujesz się dodać do niej dodatkowo pora lub kalafiora. Jeśli szukasz przepisu na prostą i szybką zupę krem to ten z pewnością przypadnie Ci do gustu. Czas przygotowania zupy to niecałe 20 minut. Podane składniki starczą na przygotowanie czterech porcji.

Składniki na zupę krem z białych warzyw

– 3 duże ząbki czosnku
– oliwa
– duży seler (ok. 450g)

– 2 pietruszki

– gruszka (a tu niespodzianka!)
– 300 ml wody
– gęste mleko kokosowe

Przyprawy: sos sojowy, ostra papryka, pieprz.

Uwaga! Koniecznie sprawdzajcie składy produktów, które kupujecie. W mleczku kokosowym powinny znaleźć się jedynie kokos i woda. Sos sojowy za to powinien zawierać jedynie soję, sól, pszenicę i wodę.

Jak przygotować krem z białych warzyw?

Obieramy czosnek i kroimy go w drobne plasterki. Następnie wlewamy łyżkę oliwy do garnka i delikatnie dusimy czosnek, aż delikatnie się zarumieni.

W tym czasie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kosteczkę. Dorzucamy je do czosnku i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut.

Dolewamy mleczko kokosowe, 2 łyżki sosu sojowego i dodajemy przyprawy (ostrą papryczkę i pieprz). Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Czyli jeszcze około 5 minut.

Gotową zupę zdejmujemy z kuchenki i bardzo dokładnie blendujemy. Niestety mój blender powoli odmawia posłuszeństwa, więc moja zupa nie była idealnym kremem. Smak jednak pozostaje ten sam. 😊

 

Zupę możecie podawać z dodatkiem prażonych pestek dyni lub słonecznika. Możecie też przygotować w domu grzanki. Najlepiej oczywiście ze zdrowego pieczywa.