Jak kupić dobre pieczywo?

0
Jak kupić dobre pieczywo

Wiele osób, które decyduje się na stosowanie diety stwierdza, że najlepszym rozwiązaniem będzie całkowite odstawienie pieczywa. To bardzo złe podejście, bo przecież nasz organizm potrzebuje węglowodanów. Tylko tych zdrowych! Na diecie jak najbardziej możemy sięgać po chleb czy bułki, jednak nie każde będą dla nas dobre. Jak kupić dobre pieczywo?

Jeśli w dużych ilościach jecie kajzerki i biały chleb to zdecydowanie nie będzie to miało nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Jeśli jednak sięgniecie po pełnowartościowe pieczywo, stanie się ono idealnym źródłem węglowodanów, które powinny stanowić 50-60% naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To właśnie węglowodany złożone powinny być nieodłącznym elementem diety na redukcję.

Jak kupić dobre pieczywo?

Zauważyłam, że wiele osób zupełnie nie potrafi odróżnić rodzaju pieczywa. Często w sklepie sięgamy po ciemne pieczywo i jesteśmy przekonani, że jest ono zdrowe. Prawda jest taka, że każda mąka: pszenna, żytnia czy orkiszowa może być mąką białą, czyli oczyszczoną. Łatwo jednak można to sprawdzić za pomocą oznaczenia typu mąki.

Co oznacza typ mąki? Wyraża się go w postaci liczby, która oznacza jaką ilość substancji mineralnych zawiera ona po zmieleniu. Im liczba jest niższa, tym mąka ma ich mniej i jest najbardziej miałka. Przykładowo typ 1850 oznacza, że mąka zawiera 1,85% składników mineralnych. Chcąc wybrać dobre pieczywo powinniśmy wybierać mąkę z pełnego przemiału, czyli taką z typem od 1400 do 2000. Przy czym osoby insulinooporne powinny wybierać te mąki, które mają typ powyżej 1850.

Czy ciemny chleb zawsze jest zdrowy?

Niestety nie. Producenci bardzo często dodają do pieczywa barwniki, które zmieniają kolor chleba. Bardzo często pieczywo jest zrobione ze zwykłej białej mąki, która zawiera węglowodany proste. Barwnik sprawia jednak, że nabiera ona wyglądu pieczywa razowego lub graham. To powoduje, że wiele osób kupi to pieczywo bez sprawdzenia składu i uzna, że jest ono dobre do jego diety.

Czy kupować chleb robiony na zakwasie?

Chleb razowy bardzo często wykonywany jest na zakwasie. Taki sposób przygotowania pieczywa zwiększa przyswajalność składników odżywczych. Oznacza to, że chleb razowy na zakwasie będzie dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.

Jak wybrać dobre pieczywo?

Wybierając chleb na zakupach pamiętaj o tym, że powinien on składać się z mąki, wody i ewentualnie zakwasu. Droższe nie są najlepszym wyborem. Dopuszczalnymi dodatkami są też otręby i ziarna. Każdy inny składnik w chlebie nie jest wskazany. Wybieraj chleb wykonany z mąki razowej lub graham z pełnego przemiału, czyli typ mąki 1400. Jeśli kupisz taki chleb możesz mieć pewność, że będzie on dobrym uzupełnieniem zdrowej diety. Dostarczy dużą ilość składników odżywczych i będzie miał niski ładunek glikemiczny.

Pamiętaj jednak, że jeśli potrzebujesz diety lekkostrawnej lub masz inne schorzenia, warto skontaktować się z lekarzem i ustalić odpowiednią dietę.