Brownie z fasoli

1

Myślę, że każdy z nas ma czasami straszną ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. W takich właśnie chwilach powinniśmy wybierać mniejsze zło i sięgać po coś co będzie słodkie, ale nie będzie miało nic wspólnego ze zwykłym cukrem i długą listą składników chemicznych. Trafiłam na wiele przepisów na FIT ciasta i w końcu postanowiłam sama trochę poeksperymentować. Tak powstało moje brownie z fasoli. 

Tak jak nie raz już wspominałam, wszystko jest dla ludzi! Będąc na diecie czy odżywiając się zdrowo można sobie czasem pozwolić na lekkie odstępstwo. Nawet jeśli ktoś zmaga się z Insulinoopornością raz na jakiś czas może zjeść trochę takiego ciasta. Sprawdzałam to na sobie, a moje wyniki i tak się poprawiają!

Do upieczenia polecam użyć tortownicy o średnicy 24-26 cm. Do przygotowania masy potrzebny będzie blender.

Składniki na brownie z fasoli

  • Dwie puszki fasoli – ok. 500 g po odlaniu wody,
  • 4 jajka – najlepiej od kurek z wolnego wybiegu lub z eko hodowli,
  • 2 banany,
  • 12 daktyli,
  • 4 łyżki dobrego kakao bez dodatków i bez cukru,
  • 2 łyżki karobu (to takie kakao, które znajdziecie na dziale kuchni świata),
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione orzechy do posypania ciasta – ja wybrałam nerkowce.

Przygotowanie brownie

Przygotowanie masy rozpoczynamy od dodania wszystkich składników poza orzechami do miski lub dużego blendera. Blendujemy je do czasu, aż uda nam się uzyskać gładką i jednolitą masę.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Całą masę przelewamy do formy i za pomocą łyżki rozprowadzamy ją tak, aby wygładzić górę.

Ulubione orzechy siekamy na małe kawałeczki i posypujemy nimi przygotowaną masę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przy grzaniu w trybie góra-dół ciasto będzie potrzebować około 40 minut. W przypadku grzania od góry brownie będzie gotowe po około godzinie.

Chwilę przed zakończeniem pieczenia ciasto warto obserwować i co chwila sprawdzać drewnianą wykałaczką lub zapałką czy jest już gotowe. Jeśli wykałaczka będzie sucha możemy je wyjąc i poczekać aż ostygnie.

Czy brownie z fasoli jest dobre? 

Wiele osób zastanawia się czy brownie z fasoli jest dobre. W końcu zostało zrobione z fasoli. Po tym jak przygotowałam to ciasto poczęstowałam nim kilka różnych osób i wszystkim ciasto smakowało. 🙂 Tylko jedna osoba domyśliła się, że musi być zrobione z warzywa, a to tylko przez to, że zasugerowała się nazwą FIT ciasto. Każdy jednak stwierdził, że chętnie zjadł by ciasto ponownie.

Jeśli dodatkowo będziecie chcieli urozmaicić jego smak, możecie przygotować do niego sos malinowy. Owoce świeże lub mrożone wystarczy zblendować i polać nimi ciasto. Ja chętnie też korzystam z gotowych sosów typu zero kalorii(uwaga na skład!).